Persoonlijkheidsstoornissen Aanverwante problemen Vraagbaak Leestafel Links MM | StIP

DSM-5
De DSM-5 en Persoonlijkheidsstoornissen

De komst van de DSM-5

Op woensdag 22 mei 2013 werd in San Francisco tijdens het jaarlijkse congres van de American Psychiatric Association (APA) de vijfde editie van de “Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders” gepresenteerd, de DSM-5. De eerste oplage bleek al razendsnel uitverkocht. Deze nieuwe versie van de DSM, het boek waar reikhalzend naar uit werd gezien, bleek ook het boek dat al het meest bekritiseerd was, nog voordat het daadwerkelijk was verschenen. Hoe dan ook, op Moeilijkemensen.nl, mag volgens de redactie een bespreking niet ontbreken: Maar hoe kritisch moet je zijn? En hoe kritisch mogen we blijven?

Lees meer...
 
Is een zorgvuldig gestelde DSM-diagnose nu wel of niet belangrijk?

Om goed een oordeel te kunnen vormen over het belang van een DSM-diagnose is het nodig om zicht te hebben op de verschillende belangen en perspectieven die hier bij meespelen. Het vaststellen van een DSM-diagnose dient heel verschillende functies. Als je die niet onderscheidt, kun je geen zinnig antwoord op de bovengestelde vraag geven.

Sinds de opkomst van het DSM-classificatiesysteem voor psychiatrische stoornissen is er steeds veel discussie geweest over het belang van de DSM-diagnose. Ook nu de publicatie van DSM-5 in zicht komt zal de discussie weer oplaaien. Bij deze discussie is het van belang om te weten voor welke doeleinden de DSM-diagnoses gebruikt worden. Dat wordt alleen maar belangrijker nu de link tussen diagnose en bekostiging van de zorg (DiagnoseBehandelingsCombinaties (DBC's)) steeds directer wordt. We bespreken de verschillende perspectieven van waaruit je de DSM-diagnoses kunt bezien.

Lees meer...